jueves, 15 de noviembre de 2007

La inacabada iglesia de la colonia Güell. ¿Qué había que hacer con ella?

Promovido por el Consorcio de la Colonia Güell, propietario actual del edificio, la restauración de la iglesia fue ejecutada por el Servicio de Patrimonio Arquitectónico local de la Diputación de Barcelona que, siguiendo su habitual método de "restauración objetiva", planteó una restauración crítica del momunento, consecuencia de un análisis riguroso de todas las posibilidades de actuación que se contemplaron.


De hoy en adelante voy a ir escribiendo posts con las reflexiones sobre las alternativas de intervención en la obra que Gaudí abandonó en 1914, partiendo de su condición de obra maestra, su significado colectivo y el lamentable estado en que había llegado a nuestros días.

Se formularon como objetivos básicos recuperar el valor de la obra original de Gaudí y darla por acabada, es decir, renunciar a continuar "su" obra -desistir de la tentación de "hacer Gaudí sin Gaudí"-, y, al mismo tiempo, completar el edificio como tal, como arquitectura al servicio del usuario, al margen de ser o no una creación gaudiana.

Noticia extraída de la revista "informes de la construcción", de la cual iré docuemntandome y sacando la información que postearé.

1 comentario:

Marc Piqué Gascón dijo...

Hola! Em dic Marc i sóc amic d'e Dani. La teva germana m'ha fet conèixer aquest blog.
Sóc estudiant de l'últim curs d'Arquitectura per l'ETSAB i m'interessa la restauració. La cripta de la Colònia Güell és un tema molt gran, com ja saps, la seva restauració va portar polèmica. A l'escola he fet 2 optatives amb en Josep Lluís González, qui va restaurar la cripta juntament amb el seu germà que es troba dins la Diputació, i ens ha explicat molt aquesta polèmica. M'estic iniciant en aquest camp i a l'escola només aquest home, i algú altre, ensenyen enfocats a la restauració. És cert que aquesta "restauració objectiva" és molt discutible i hi ha coses que criden molt l'atenció, com la coberta de xapa de zenc o la famosa frase que s'ha gravat en un muret a l'entrada, però hi ha aspectes molt interessants com l'estudi que ha fet sobre les rajoles de les voltes que es troben al porxo d'accés.
M'agradaria recomanar un llibre que en parla molt:
GAUDÍ Y LA RAZÓN CONSTRUCTIVA, de José Luis González y Albert Casals, Ediciones Akal, 2002, Madrid.
Et felicito per aquest bloc.
Marc Piqué Gascón